uw pup voor het eerst thuis

 

 

Uw pup voor het eerst thuis er zijn een paar dingen die u zich goed moet realiseren. De pup heeft in een korte tijd enorme ervaringen moeten ondergaan. Allemaal zeer inspannend voor hem. 

Daarom zijn de volgende punten van belang :

* Zorg ervoor dat u uw huis pup veilig heeft gemaakt voor u uw pup op gaat halen bij de fokker. Denk hierbij aan snoeren, planten op de grond enz.

* Zorg er voor dat de pup in een rustig huis komt. Voorkom dat er teveel mensen zijn, die hem willen aaien en liefkozen, dit kan hem angstig maken.

* Laat hem in alle rust zijn nieuwe huis onderzoeken, loop hem niet steeds achterna en laat hem in zijn eigen tempo nieuwe geuren en mensen ontdekken.

* Neem hem niet meteen mee naar buiten. Hij heeft enkele uren nodig om zijn omgeving te leren kennen en alle nieuwe indrukken te verwerken.

* Straf hem niet als hij binnen plast. Hij is helemaal niet gewend zijn urine op te houden. Leg her en der wat kranten op de grond, dat is hij in de kennel ook gewend en er is een kleine kans dat hij vanaf het begin hierop zijn ontlasting deponeert.

* Laat de pup de eerste dagen niet te lang alleen in de kamer, hij is niet gewend aan eenzaamheid. In de kennel had hij dag en nacht zijn broertjes, zusjes en moeder om zich heen. De pup gaat de nieuwe baas of bazin voor zijn moeder aanzien. Daarom moet u handelen als de moeder. Laat de pup niet te lang alleen maar blijf in de buurt. Als hij slaapt ga dan gerust een poosje bij hem vandaan.

* Zorg ervoor dat zijn eigen plaats klaar is als u hem bij de fokker ophaalt. Leg het doekje of speeltje dat u mee heeft gekregen op zijn eigen plaats want dat zal hem een veilig gevoel geven.

* Als u kleine kinderen in huis heeft, verdeel dan uw aandacht zeer zorgvuldig. Vooral zeer jonge kinderen kunnen erg jaloers worden als ze denken dat de pup teveel aandacht krijgt. Leer de kinderen vanaf het begin dat ze de pup niet te hardhandig oppakken en dat ze voorzichtig met hem spelen. Leer ze in de eerste plaats dat ze de pup MET RUST LATEN als hij in zijn MAND ligt. Daar moet hij alle rust hebben. Wij raden daarom ook altijd een kamerkennel ( bench ) aan omdat dat een mooie ruimte is waar uw pup ECHT rust krijgt.

* Iedere pup gedraagt zich weer anders als hij in een nieuw gezin komt. De ene pup is erg voorzichtig en verlegen, de andere overvalt het gezin als een wervelwind. De verlegen pup verlangt meer rust en gezelschap van u, terwijl de andere pup meer bezoek verdraagt en meer wil spelen. Realiseert u zich echter goed dat uw pup zelf niet goed in kan schatten wanneer hij weer moet gaan slapen. Doet u dat voor hem en stop hem op tijd weer in zijn “bench”. Wilt u een sterke, gezonde hond? Geef uw hond dan voldoende rust!

 

 

Het leven met een nieuwe pup begint

De eerste indrukken zijn echt heel belangrijk, daarom moet u veel aandacht schenken aan de kennismaking van uw pup met de kinderen, honden en andere huisdieren in uw gezin. Als een nieuwe pup bij u thuis komt is meestal iedereen heel opgewonden, vooral kinderen. Probeer dit zoveel mogelijk te temperen en houd de kennismaking rustig. Laat vrienden en familie niet meteen  langskomen om de nieuwe pup te komen bekijken. Hou het rustig! Leid de andere huisgenoten, zodra de ontmoeting voorbij is, snel af, zodat de pup de boel kan verkennen en de opwinding luwt.

 

Kinderen

Vooral als u nog jonge kinderen hebt, is het nuttig om de regel in te stellen dat de pup niet opgetild mag worden. Hierdoor merkt hij dat kinderen vriendelijk zijn en prettig om mee om te gaan. Dit gebeurt niet als hij bij elke ontmoeting met een zwaai wordt opgepakt en op een onbeholpen manier, zonder enige ondersteuning, wordt vastgehouden. Leer de pup meteen niet tegen u en de kinderen aan te gaan staan als hij aandacht wil. Als hij straks 45 kilo weegt is dat geen pretje! Houd bovendien als regel aan dat uw pup niet mag worden gestoord als hij slaapt. Als u uw kinderen toestaat hem als een nieuw speeltje te behandelen, dan zult u uiteindelijk een heel vermoeid, prikkelbaar diertje hebben. Koop omstreeks de tijd dat de pup wordt opgehaald bij de fokker een nieuw speeltje of spelletje voor uw kinderen, dit leid hun aandacht af en geeft uw pup de broodnodige gelegenheid om zijn draai te vinden. Na de eerste paar dagen is het nieuwtje eraf en zullen de kinderen eraan gewend raken dat ze een nieuw vriendje om zich heen hebben.

 

Andere honden

U kunt uw pup het best niet in huis voor het eerst kennis laten maken met eventuele andere honden in het gezin. Hou ze in de auto gescheiden en ga naar een plek die voor uw hond onbekend is, vermijd plaatsen waar andere honden komen want uw pup is nog niet volledig ingeënt, laat ze elkaar maar eens goed besnuffelen. Probeert u zich er niet te veel mee te bemoeien, laat de natuur zijn gang gaan! Lijkt een van beide zich niet gelukkig te voelen met de situatie, zorg dan voor afleiding door een stukje verder te lopen. Uw oudere hond zal dan in beslag worden genomen door interessante nieuwe waarnemingen en geuren en zal waarschijnlijk niet veel aandacht meer schenken aan de nieuweling. Als u thuis komt herhaalt u deze handelswijze in de tuin, waarbij u de pup het eerst in de tuin zet. Daarna neemt u hem mee naar binnen en laat u de oudere hond later binnen. Ruim van tevoren speeltjes, kluiven, dekens en voerbakken op. Houd de opwinding tot een minimum beperkt en probeer niet te veel in te grijpen. Als u bang bent dat uw oudere hond uw pup aan zal vallen, zet hem dan in een afgesloten speelruimte of in de bench. Zo kunnen ze elkaar veilig leren kennen. Agressie tegenover een pup treedt gewoonlijk op doordat de oudere hond schrikt van het hondje dat om hem heen rent. Als ze beide tot rust zijn gekomen, kunt u de bedjes en dekens weer op hun plek leggen. Hou echter de speeltjes en botjes nog een paar dagen uit de buurt. Geef de oudere hond meer aandacht en genegenheid dan voor de komst van de nieuweling en zorg dat de kinderen dit ook doen.

 

Vast schema

Het is belangrijk om voor uw pup een vast schema aan te houden. Honden zijn gewoonte dieren en zullen zich sneller aanpassen aan het leven in een gezin als er een zekere regelmaat in hun leven is. Het aanhouden van zo’n schema zal ook voor u de taken verlichten, omdat u daardoor de dagelijkse karweitjes, zoals het zindelijk maken, beter overziet zonder er te veel bij te moeten nadenken. Het opschrijven hiervan kan, met name in een druk gezin, helpen om de behoefte van uw hondje veilig te stellen. Geef hem op vaste tijden eten en laat hem iedere dag kennis maken met iets nieuws, denk dan bv aan: kinderen, andere dieren, de auto, openbaarvervoer, oudere mensen, gehandicapten, een winkel, water enz. zorg ervoor dat dit rustig en prettig verloopt.

 

Kennismaking met halsband en riem

Als uw hondje een paar dagen de gelegenheid heeft gehad om zich in uw huis thuis te gaan voelen, dan is het tijd om hem aan het dragen van een halsbandje te wennen. Koop er een met de juiste maat en met een gespje ( er zijn tegenwoordig mooie stoffen te koop die je steeds op maat kan maken ) nooit een slipketing bij uw pup omdoen! De band moet zo ruim zitten dat u, als het hondje hem draagt, er twee vingers tussen kunt steken. Doe de pup de halsband om vlak voor hij iets leuks gaat doen. Bv. spelen, naar buiten of eten. In het begin zal hij waarschijnlijk proberen het bandje kwijt te raken door uitzinnig te krabben. Doe net of u niets merkt en prijs hem als hij ermee ophoud. Leid kort daarop zijn aandacht van de halsband af met bv. een speeltje. Doe hem de band af terwijl u met hem speelt en doe hem die later weer om. Na een paar dagen is hij gewent aan de halsband en zal hij er geen aandacht meer aan schenken. Dan kan hij de band omhouden als u dat prettig vindt. Een pup kan gemakkelijk verdwalen, laat hem daarom een naamplaatje dragen. Realiseer u dat jonge hondjes enorm snel groeien, controleer dus om de paar dagen of de band niet knelt. Als uw hond er eenmaal aan gewend is om te worden vastgehouden en opgepakt, moet u hem ook leren dat hij via zijn halsband rustig in toom wordt gehouden. Schenk geen aandacht aan geworstel en prijs hem als hij stilstaat. Wanner hij op deze manier voorzichtig, maar kordaat word beteugeld, zal hij al gauw doorhebben dat hij niet weg kan komen als iemand zijn halsband vasthoud en leert hij dit te accepteren. Als uw pup eraan gwend is geraakt dat hij via zijn halsband in bedwang wordt gehouden, kunt u hierna een riem bevestigen. Neen een riem die niet te zwaar is voor uw kleine hondje, kunststof is prima. Deze moet u de eerst paar maal als u met uw pup speelt achter hem aan laten slepen, zodat hij aan dit gevoel went. Pak af en toe het uiteinde van de riem op en sta stil terwijl u dit doet. Uw pup moet leren dat aan de riem vastzitten inhoud dat hij aan zijn baas is gekoppeld en niet naar believen kan gaan en staan. Heeft uw pup deze beperking geaccepteerd, dan moet u hem prijzen en weer loslaten. Ga niet aan de halsband lopen trekken als uw pup het nog niet snapt, doe alles met beleid en lok hem met een speeltje of een koekje terwijl u heel zachtjes druk op het riempje uitoefent. Loopt hij weer een paar stapjes beloon hem dan uitbundig.